Artikuj

Përfitimet shëndetësore të konsumimit të produkteve organike

Industria ushqimore organike është një biznes që po lulëzon dhe pjesë e vendeve që ofrojnë mundësi që të blini produkte bio është bërë edhe vendi ynë. Supermarketi Bio Ju, është i pari i këtij lloji në Shqipëri duke ofrouar një gamë të gjërë produktesh bio. 

Kush, saktësisht, janë përfitimet shëndetësore nga konsumimi i produkteve organike?  Nëse zgjidhni të blini ushqime organike, këtu janë disa nga përfitimet që ju do të merrni:

Më pak pesticide dhe metale të rënda

Frutat, perimet dhe kokrrat e etiketuara organike rriten pa përdorimin e pesticideve sintetike ose plehrave artificiale. Ndërsa kimikatet e tilla janë konsideruar të sigurta në sasitë e përdorura për bujqësinë konvencionale. Një meta-analizë e vitit 2014 në gazetën britanike Nutrition zbuloi se kulturat e rritura në mënyrë organike jo vetëm që kishin më pak gjasa të përmbajnë nivele të detektueshme të pesticideve, por për shkak të dallimeve në teknikat e fekondimit, ata gjithashtu kishin 48% më pak gjasa të testonin pozitiv për kadmiumin, metali toksik i rëndë që grumbullohet në mëlçi dhe në veshka.

Më shumë yndyrna të shëndetshme

Kur bëhet fjalë për mishin dhe qumështin, produktet organike mund të kenë rreth 50% më shumë acide yndyrore omega-3, një lloj yndyre të shëndetshme të pangopur, sesa prodhimet e prodhuara në mënyrë konvencionale, bazuar në një studimi të vitit 2016 në British Journal of Nutrition. Qumështi organik i testuar në studim gjithashtu kishte më pak yndyra të ngopura se jo-organike. Këto dallime mund të vijnë nga mënyra e rritjes së bagëtisë , me një dietë të ushqyer me bar dhe më shumë kohë të shpenzuar jashtë, thonë autorët e studimit. Ata besojnë se kalimi nga produktet konvencionale në organike do të rriste marrjen e omega-3 të konsumatorëve pa rritur kaloritë e përgjithshme ose yndyrën e ngopur.

Nuk ka antibiotikë ose hormone sintetike

Blegtoria konvencionale mund të ushqehet me antibiotikë për të mbrojtur nga sëmundja. FDA kufizoi përdorimin e antibiotikëve të caktuara për bagëtinë më parë këtë vit, por ekzistojnë ende mangësi në legjislacion. Dhe me përjashtim të shpendëve, kafshët e ngritura konvencionalisht mund të injektohen me hormone të rritjes sintetike, kështu që ata do të fitojnë peshë më shpejt ose do të prodhojnë më shumë qumësht.

Por gjurmët e këtyre substancave përçohen deri tek konsumatorët, thotë Rolf Halden, profesor dhe drejtor i Qendrës Biodesign për Sigurinë e Mjedisit në Universitetin Shtetëror të Arizonës. “Mishi organik dhe qumështoret gjithashtu nuk mund të përmbajnë hormone sintetike, të cilat ndikojnë me një rritje të rrezikut të prekjes nga kanceri”.

Më shumë antioksidantë

Në një studim të kohëve të funditnë Journal of Agricultural and Food Chemistry, hulumtuesit zbuluan se qepët organike kishin rreth 20% përmbajtje më të lartë antioksiduese sesa qepët e rritura në mënyrë konvencionale. Ata gjithashtu faktuan se analizat e mëparshme, disa prej të cilave nuk kanë gjetur dallime në nivelet konvencionale kundrejt niveleve organike antioksiduese, mund të jenë penguar nga periudha e studimit tepër të shkurtër dhe nga ndikimi i faktorëve të jashtë,  si moti.

 

Prodhimet organike janë më të shtrenjta se ato konvencionale. Por, nëse përfitimet janë raport të drejtë me çmimet, njerëzit mund të zgjedhin produktet organike. Supermarket Bio Ju, ju ofron mundësi të kujdeseni për shëndetin tuaj, duke zgjedhur produktet organike dhe me çmime tejet ekonomikë

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *